2011. március 13., vasárnap

A puding problematikája - lehet-e házilag?

Nagyon szeretem a pudingokat, ezért az első ételek között vetődött fel annak az igénye, hogy valahogy egészségesebben is el tudjam készíteni őket. Aztán sokat kísérleteztem, de még így sem mondhatom, hogy megszületett a tökéletes, ugyanis ha a meglévő hozzávalókat eredetire és teljeskiőrlésűre cserélem, annak az íze már nem is hasonlít az eredetihez. Végül két recept született: az első a gyárinak aromamentesített és olcsóbb változata, a másik egy egészséges ámde nagyon más ízű recept.

Csokipuding 1. - a boltit házilag
Hozzávalók:
1/2 liter tej (ha kedvünk tartja lehet gabonatej is)
4 dkg kukoricakeményítő
1 dkg keserű kakaópor (Szerencsit használtam)
5 ek cukor vagy valami amivel édesítjük

A kakaót és a keményítőt összekeverjük, majd kb. 1-1,5 dl tejben feloldjuk. Közben a maradék tejet felforraljuk. Amikor forr, levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaós keveréket, visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés közben felforraljuk. Amikor besűrösödött, lezárjuk alatta a lángot.

Ezután jön az édesítés, ez az ami problémásabb.
- Ha eszünk cukrot, akkor beletesszük.
- Ha nem akkor helyette mehet bele méz/ stevia/ xilit.
A steviának van egy kis mellékíze, a xilitet még nem próbáltam.
A mézet csak akkor tudjuk használni, ha azonnal elfogyasztjuk, mert különben reakcióba lép a keményítővel és egy éjszaka alatt egy híg csokis tejet kapunk, mert a keményítő lebomlik. A mézet akkor tesszük bele, ha kb. 40 fokra hűlt, mert különben a vitaminok egy része elveszik.


Csokipuding 2. -a reform változat rizslisztből:
Ennek az állaga inkább egy tejbegrízre hasonlít.

Hozzávalók:
15 dkg  rizsliszt
3 ek kakaó
2 csipet só
1/2 liter tej
méz ízlés szerint (5-10 dkg)

A rizslisztet összekeverjük a sóval és a kakaóval, majd egy kis tejjel. A maradék tejet feltesszük forrni. Amikor forr, levesszük a tűzről és belekeverjük a kakaós keveréket, visszatesszük a tűzre és folyamatos keverés közben felforraljuk. Amikor besűrösödött, lezárjuk alatta a lángot. Amikor kb. 40 fokra hűlt hozzáadjuk a mézet.

A vaníliás változat még kísérletek alatt áll, de amint lesz recept, azt is fel fogom tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése